Veel ouders van hoogsensitieve kinderen lopen in de opvoeding nog al eens tegen uitdagingen aan.

Hoogsensitieve kinderen begrijpen is vaak lastig voor ouders die nog onwetend zijn t.a.v. de andere behoeften van hun gevoelige kinderen. Ook in de omgeving is vaak nog weinig bekend en dit kan zorgen voor problemen thuis, op school en bij familie.

Hoogsensitieve kinderen hebben veel langer de tijd nodig om bepaalde dingen te verwerken en te accepteren. Ook zijn hoogsensitieve kinderen bij te veel verschillende activiteiten in een relatief korte tijd eerder vermoeid. Door oververmoeidheid zal een hoogsensitief kind nog heftiger reageren dan dat het normaal al doet. Het kan in woede uitbarsten of zichzelf nog meer overprikkelen door maar door te gaan en over de eigen grenzen heen te gaan. Slecht slapen is dan meestal het gevolg wat ook de volgende dag weer zorgt voor snelle over vermoeidheid.

Dit gedrag wordt door de omgeving vaak met vervelend bestempeld en heeft men het idee dat je strenger voor je kind moet zijn. Echter is dit wat juist niet werkt voor deze kinderen.

Ook betrekken deze kinderen de prikkels vaak op zichzelf met als resultaat vaak  negatieve uitlatingen over zichzelf. Je hoort deze kinderen zeggen: “ik kan het toch niet, ik ben dom”. Wat uiteraard geen positieve uitwerking op het zelfvertrouwen van het kind zal hebben.

Hooggevoelige ouders en kinderen

Ben je zelf hoogsensitief en heb je kinderen? Dan is de kans groot dat één of meerdere kinderen ook hoogsensitief zijn. De auteur Elaine N. Aron schreef naast het geweldige boek ‘Hoogsensitieve Personen‘  ook het boek ‘Het Hoogsensitieve Kind‘. In dit boek vind je veel bruikbare tips. Bijvoorbeeld hoe je als ouder je gevoelige kind het beste kan begeleiden tijdens zijn of haar reis naar volwassenheid.

Een gevoelig kind op de juiste manier naar volwassenheid begeleiden is best lastig. Veel geduld tonen en op een rustige manier het kind proberen te kalmeren is in eerste instantie het beste.

 

Omgaan met je hoogsensitieve kind

Omdat kinderen alles nog moeten leren en afhankelijk zijn van de rolmodellen uit hun omgeving is het belangrijk om als ouder van een gevoelig kind kennis op te doen van de behoeften van deze kinderen. Als je zelf vaak onzeker bent of je veel vragen hebt over de opvoeding is het goed om je te laten informeren, zodat je als ouder steviger staat en met meer zelfvertrouwen kunt handelen.

Op deze manier zal je kind zich ook met meer zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen en beter leren omgaan met de gevoeligheid.

Hoogsensitief ben je en blijf je… altijd! Vandaar dat het belangrijk is om op de juiste manier om te leren gaan met deze eigenschap, zodat de kwaliteiten en talenten die erbij horen optimaal ingezet kunnen worden.

Wil jij weten wat jouw gevoelige kind nodig heeft? Thuis, maar ook op school? Dan is onze workshop HSP kinderen begrijpen en begeleiden iets voor jou. Voor meer informatie kan je hier een kijkje nemen.